De lantaarns in de entreehal van het APM zijn jaren geleden in ere hersteld, opgekocht van een handelaar die zich erover ontfermd had vóór 1976. Frank Moolhuizen heeft destijds de antieke bedrading vervangen door moderne leidingen, een gigantische klus. Als verlichtings-expert heeft hij de oude Rietveld buislampen laten zitten, maar dan wel afgekoppeld van de spanningsbron.

Onlangs is het besef gekomen dat onderhoud hoognodig was. Diverse zaken waren achteruitgegaan, zelfs stukgegaan. Het is Kenneth Biljoen, onze elektriciën, gelukt die ruitjes te bestellen en uiteindelijk passend te krijgen. Rob Huygens faciliteerde deze onderneming omdat Kenneth (behalve het aanvullen van dat melkglas) ook de storingsgevoelige PL-lampen voorstelde te vervangen door Led-lampen. Dat is grotendeels gelukt. De bollampen aan de zijkant van de lantaarns zijn nog altijd PL-lampen – er is tot nu toe geen vervanger in Led gevonden. De leverancier is nog steeds op zoek.

Van één segment was het binnenwerk verdwenen. Op de foto een vergelijkbaar segment met draaiknop voor de vergrendeling. Dat van buitenaf niet zichtbare deel is absoluut nodig om het ruitje vast te zetten: het glas zou eruit vallen als het vakje open gaat om de lamp te vervangen.

Kenneth heeft een strip koper gekocht en thuis (!) krom gehamerd. De volgende dag heeft Tony Jonges die strip opgezaagd in stukken die tezamen het ontbrekende deel konden vormen. Met zijn hardsoldeer-set heeft hij deze delen kunnen samenvoegen. Slijpen en schuren volgden om de pasvorm goed te krijgen en ook moesten er nog gaatjes in om de fixeerboutjes door te laten.

Kenneth Biljoen heeft vele uren besteed aan het schoonmaken van de lantaarns. Het is onwaarschijnlijk hoeveel vuil zich juist aan de binnenkant verzamelt. Voor zulk werk heeft zich een groep schoonmakers gemeld die een offerte zouden uitbrengen, ook voor het reinigen van de bollantaarns verderop in het museum. Daar hebben wij althans niets meer over gehoord…

Mij doet het iets het dat de lantaarns weer prachtig prijken aan weerszijden van de monumentale trap. Waarlijk gerestaureerd door genoemde medewerkers uit eigen huis! Het was mij een eer hieraan mee te kunnen helpen.

Ron Leenheer

Medewerker Beheer & Behoud