Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer (foto: Jos van Waterschoot)

Donderdag 12 oktober 2017 werd bekend gemaakt dat Nederland een nieuw instituut ‘des Vaderlands’ rijker is. In dit geval gaat het om de ‘Stripmaker des Vaderlands’ (SdV). Het is de bedoeling dat de SdV, net als de Dichter des Vaderlands, gaat reageren op de actualiteit of zich met zaken van nationaal belang gaat bezighouden. Maar dan in de vorm van een strip. Benoemd werd Margreet de Heer, een stripmaker die bij het grote publiek nog onbekend is, maar die toch al een mooi cv heeft op stripgebied. Zij maakte met succes een aantal boeken die verschenen in de ‘In Beeld’-reeks. Dat zijn educatieve stripboeken die steeds de geschiedenis van een onderwerp belichten, zoals Filosofie, Religie en Wetenschap. Deze boeken werden ook in Amerika uitgegeven. ‘Wereldheerschappij in Beeld’ en ‘Liefde in Beeld’ maken voorlopig de reeks compleet. Daarnaast tekende Margreet ook andere strips en stelde ze samen met Kees Kousemaker het boek ‘De wereld van de Nederlandse strip’ samen, een boek dat in vogelvlucht door de geschiedenis van de Nederlandse strip heen gaat.

Achter de SdV gaat een stichting schuil, ‘aaStrips’ geheten, die de eigen doelstelling en die van de SdV als volgt formuleert. “aaStrips staat voor All About Strips, en deze stichting zal zich volledig richten op het op poten zetten van de Stripmaker des Vaderlands. De stichting gaat ervoor zorgen dat de Stripmaker des Vaderlands niet een eenmalig project blijft, maar dat het een permanent karakter krijgt. […] Stichting aaStrips organiseert de verkiezing van de Stripmaker des Vaderlands en zal degene die het ambt gaat invullen ondersteunen. De stichting […] zal fondsen werven om de Stripmaker des Vaderlands een lange toekomst te geven. Ook zorgt de stichting voor publiciteit en media-aandacht.” En: “De Stripmaker des Vaderlands vertegenwoordigt de Nederlandse stripwereld en laat het medium strip in de volledige breedte zien. Bij een gebeurtenis van nationaal belang geeft hij of zij een visie op de actualiteit in stripvorm. Ook ontwikkelt de Stripmaker des Vaderlands projecten en activiteiten die het medium strip nationaal op de kaart zetten. De Stripmaker des Vaderlands wordt gekozen door stripminnend Nederland en wordt benoemd voor een periode van drie jaar.”

Ook de Stripcollectie van de Bijzondere Collecties zal nauw gaan samenwerken met de kersverse Stripmaker des Vaderlands. Een van haar eerste ideeën was een lesbrief samen te stellen met strips uit en over de Tweede Wereldoorlog en daarvoor kan ze rijkelijk uit onze collectie putten. Hopelijk geeft dit initiatief een flinke boost aan de aandacht en belangstelling voor strips. Er valt nog enorm veel te ontdekken.

 

2019-02-04T12:48:02+00:00

About the Author:

Jos van Waterschoot is boekhistoricus en werkzaam als conservator Boekhistorische Collecties en Stripcollecties bij de Bijzondere Collecties. Hij is recensent van het stripinformatietijdschrift StripNieuws en voor stripblad Eppo. Hij publiceert over strips en boekgeschiedenis, en leest een strip per dag.