Collectie Geschiedenis van de Voeding

Hoe ziet een kookboek uit de zestiende eeuw eruit? Wat is het oerrecept voor hutspot? Op hoeveel manieren kun je een servet vouwen? Antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de collectie Geschiedenis van de Voeding die ik onder mijn hoede heb. In deze collectie vind je vrijwel alle belangrijke Nederlandse en een groeiend aantal buitenlandse kookboeken uit voorbije eeuwen.

Maar niet alleen kookboeken. Ook boeken (handschriften, brochures etc.) over diëten, voedingsleer, huishoudkunde, tafelversiering, etiquette en talloze andere onderwerpen zijn onderdeel van de collectie. Een deel is al heel lang in ons bezit en ander deel is in de afgelopen jaren toegevoegd aan onze collectie.

Belangrijke aanwinsten uit de laatste jaren zijn bijvoorbeeld de Collectie Culinair Museum Amersfoort, de Collectie Heijting en de omvangrijke verzameling van de Stichting Gastronomische Bibliotheek waarin de bibliotheken van Johannes van Dam en Joop Witteveen en Bart Cuperus zijn ondergebracht.

In de categorie Gastronomie gaan we de berichten plaatsen over nieuwe aanwinsten, tips voor onderzoek en verhalen over (items uit) de collectie Geschiedenis van de Voeding. En misschien ook af en toe een antwoord geven op een prangende vraag. Binnenkort: wat is het oerrecept voor hutspot?

Bijzondere Collecties organiseert een jaarlijks internationaal symposium over de geschiedenis van voeding: het Amsterdam Symposium on the History of Food en reikt jaarlijks twee prijzen uit: de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs. Informatie over deze evenementen is te vinden op de aparte blog van het symposium: http://bijzonderecollectiesuva.nl/foodhistory/

2019-02-04T08:07:56+00:00

About the Author:

Joke Mammen beheert de collectie Geschiedenis van de Voeding en is aanspreekpunt voor de pedagogische collecties. Ze is medeorganisator van het jaarlijkse Amsterdam Symposium on the History of Food en secretaris van de Joop Witteveenprijs. Joke studeerde geschiedenis in Utrecht. Het Amsterdam Symposium on the History of Food heeft een eigen blog: http://bijzonderecollectiesuva.nl/foodhistory/