Geoweek 2018

We mochten ons verheugen in de belangstelling van de regionale pers: radio Noord-Holland. Foto: Marco Stroet.

In mei 2018 vond voor de dertiende keer de Geoweek plaats. Duizenden leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs gaan er in die week met hun klas op uit. Allerlei bedrijven en organisaties bieden een speciaal op maat gemaakt programma aan. Door middel daarvan kan in de praktijk worden kennisgemaakt met de ruime context van het aardrijkskundige veld: denk aan landmeten, bodemonderzoek, watermanagement, geo en gaming, een workshop stenen of een bezoek aan een afgesloten vuilstortplaats (voor een compleet overzicht, zie https://www.geoweek.nl/expedities). De Geoweek wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, samen met een aantal branche-verwante partners. Vanuit de Bijzondere Collecties van de Universiteit wordt voor het derde achtereenvolgende jaar een korte tijdreis door het centrum van Amsterdam aangeboden.

In de binnenstad heerst drukte; de Oudemanhuispoort is een prettig rustpunt. Foto: Marco Stroet.

Fragment van de kaart van Gerred de Broen uit ca. 1737. Dit wordt gebruikt ter oriëntatie tijdens de wandeling door de Amsterdamse binnenstad.

Tijdens een minicollege wordt iets verteld over de collectie kaarten en atlassen van de UvA, de geschiedenis van de cartografie in het algemeen en het kaarten maken in Amsterdam in de 17de eeuw in het bijzonder. Daarna wordt een korte wandeling gemaakt door het centrum van Amsterdam. We kijken daarbij voor de oriëntatie op een kaart van De Broen uit ca. 1730. Omdat de kaart zeer nauwkeurig is gegraveerd zijn talloze details te zien. Die maken het mogelijk om anno 2018 op basis van deze kaart moeiteloos de weg door de stad te vinden. Het is bijzonder om te zien dat sindsdien weinig is veranderd. Natuurlijk is er ook veel afgebroken en bijgebouwd. Door het verhaal daarachter met de scholieren te delen krijgen zij een ander inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de stad. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt duidelijk, dat het 18de eeuwse Amsterdam overal om je heen te zien is, als je weet waarop je moet letten.

Op de binnenplaats van het Oost-Indisch Huis. Foto: Marissa Griffioen.

Omdat deze expeditie nu al voor het derde jaar wordt aangeboden is het steeds beter mogelijk te vergelijken met eerdere jaren. Wat ook hierbij opvalt is de bijna onhoudbaar toenemende druk van de groeiende toeristenpopulatie. Meermalen moest ik met mijn exposé wachten, omdat juist andere groepen met hun begeleiders uitleg kregen bij het Trippenhuis of op de binnenplaats van het Oost-Indisch Huis. Dat was dit jaar voor het eerst.

Ook dit jaar waren de scholieren in hun reacties precies zo onverwacht, origineel, voorspelbaar en divers als nu eenmaal verwacht kan worden. Sommigen interesseert het geboden programma maar matig, anderen wijken geen meter van mijn zijde en volgen nauwkeurig op de kaart waar we zijn. Hongerig en moe zijn ze altijd allemaal. Extra uitdagend was het lot van de klas die de dag ervoor een sportdag had gehad: die hadden ook nog eens allemaal spierpijn. Ach ja, de schooltijd: een periode om met plezier, dankbaarheid en weemoed aan terug te denken … Ik verheug mij al op de Geoweek 2019!

2019-02-10T15:53:10+00:00

About the Author:

Reinder Storm is conservator cartografie, geografie en reizen bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Het beheer van de cartografische collectie strekt zich uit over vele duizenden kaarten, atlassen en aanverwante materialen. Speciale vermelding verdienen de deelcollecties van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), met als hoogtepunt de verzameling losse kaarten die afkomstig is van het befaamde antiquariaat van Frederik Muller.