Twee nieuwe cartografische standaardwerken

Eind mei 2016 vond bij de Bijzondere Collecties van de UvA de feestelijke presentatie plaats van twee nieuwe delen in de prestigieuze reeks historisch-cartografische publicaties van Explokart. George Carhart PhD presenteerde zijn standaardwerk over Frederick de Wit. Dr. Wim Renkema bekroonde met zijn overzicht van historische kaarten van de Nederlandse Antillen zijn langjarige onderzoekingen op dit terrein.

FdeWit

Status Ecclesiasticus et magnus ducatus Thoscanae … [ca. 1680].

Carhart

George Carhart PhD overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Cathelijne Broers, directeur Hermitage en Nieuwe Kerk. Foto © Monique Kooijmans.

Na in Passau in 2011 op dit onderwerp te zijn gepromoveerd, publiceerde de Amerikaanse onderzoeker George Carhart nu zijn belangrijke standaardwerk over de Amsterdamse kaartmaker Frederick de Wit. In historisch-cartografisch opzicht is de naam van De Wit relatief onbekend gebleven. Altijd hebben de kaartenmakers Blaeu, Hondius en Janssonius uit de eerste helft van de zeventiende eeuw de boventoon gevoerd. De voormalige Amsterdamse kaartconservator Jan Werner was een van de eersten die het belang van De Wit onderkende en aandacht vestigde op zijn werk. Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het imposante boek van Carhart is nog niet eerder zo grondig uitgevoerd en heeft duidelijk gemaakt dat De Wit – een van de opvolgers van Blaeu c.s. – met kop en schouders uitsteekt boven zijn tijdgenoten.

Renkema

Dr. Wim Renkema overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Marvelyne Wiels, gevolmachtigd minister van Curaçao. Foto © Monique Kooijmans.

St. Eustatius

Topographical chart of the Island Saint Eustatius … [1829].

Het andere boek dat feestelijk ten doop werd gehouden biedt een nagenoeg compleet overzicht van de rijke variatie aan kaarten van de Nederlandse Antillen. De uitgebreide bibliografische documentatie per kaart wordt aangevuld met gegevens over kaartmakers en historische achtergrondinformatie. De auteur, dr. W.J. Renkema, heeft de ontstaansgeschiedenis van deze Antilliaanse kaarten uitvoerig gedocumenteerd. De carto-bibliografische beschrijvingen worden voorafgegaan door een grondige inleiding en uitgebreide, historische beschrijving van de eilanden en de bewoners.

Medewerkers van het onderzoeksprogramma Explokart hebben sinds 2013 hun hoofdkwartier op de kaartenzaal van de Bijzondere Collecties van de UvA. Dit zijn de eerste ‘Amsterdamse’ delen in de indrukwekkende reeks historisch-cartografische publicaties van Explokart. De beide standaardwerken verschenen onder wetenschappelijke begeleiding van Paula van Gestel-Van het Schip, em. prof. dr. Ferjan Ormeling en dr. Peter van der Krogt. De boeken zijn verkrijgbaar via de museumwinkel.

2016-06-08T09:53:31+00:00

About the Author:

Reinder Storm is conservator cartografie, geografie en reizen bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Het beheer van de cartografische collectie strekt zich uit over vele duizenden kaarten, atlassen en aanverwante materialen. Speciale vermelding verdienen de deelcollecties van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), met als hoogtepunt de verzameling losse kaarten die afkomstig is van het befaamde antiquariaat van Frederik Muller.

2 Comments

  1. Austin Dikkers 19/01/2019 at 10:56 - Reply

    Im no longer sure the place you are getting your info, however good topic. I must spend some time finding out much more or understanding more. Thank you for excellent information I was searching for this info for my mission.

  2. Lianne Vegher 30/01/2019 at 07:21 - Reply

    Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

Leave A Comment