Vondsten uit dat andere Saba

Soms komt je stukken in het depot tegen die meteen je nieuwsgierigheid oproepen en ook verwondering. In dit geval een rechthoekig en vlakke stenen plaat met tekens die ik niet kan lezen. Het blijkt een tekst te zijn uit zuid-Arabië uit de Romeinse tijd, 2de of 3de eeuw na Christus. De inscriptie kan verbonden worden aan het koninkrijk van Saba in het huidige Jemen in het uiterste puntje van het Arabische schiereiland. Aan de overzijde van de Rode zee bevindt zich het huidige Ethiopië waar destijds een christelijk koninkrijk Aksum was gelegen. Uit dat gebied is een laat antiek manuscript bekend waar op dit moment een fototentoonstelling over is te zien in het museum.

Map_of_Aksum_and_South_Arabia_ca._230_AD

Koninkrijk Saba (khaki) in de derde eeuw na Christus

Via de Leidse collega Ahmad Al-Jallad kan ik het volgende melden over de inscriptie. Het eerste woord is een beetje onduidelijk maar eindigt op een s. Mogelijk hoort hier nog een deel van de inscriptie vooraf te gaan. Het tweede woord kan vertaald worden als zoon van  bʿlm-ʿśb.  Het derde woord zou een deel kunnen zijn van een samengestelde naam of  werkwoord. Het betekent ingehuurd of in opdracht van. Het is geen al te opmerkelijke tekst al met al.  Er bestaat een database van dit soort inscripties (zie deze  link) waarin deze tekst zal worden opgenomen.

2014-05-20 13.02.04

Een albasten plaquette met een inscriptie. Afkomstig uit zuid-Arabië en daterend tussen 100 -300 n. Chr. (APM 10843)

Twee andere voorwerpen uit dezelfde regio zijn een albasten hoofd van man in diep reliëf   en een kalkstenen plaquette met een schematisch gezicht en een inscriptie: die zoiets betekent als ‘van de clan van Ma’aym’.

jemen_gezicht

Kalkstenen plaquette met een schematisch gezicht en een inscriptie, datering 100 v. Chr  – 300 n. Chr. (APM 10845)

apm_10844

Albasten hoofd van een man, afkomstig uit zuid-Arabië, datering 100 v. Chr. – 300 n. Chr. (APM 10844)

 

2016-11-19T14:30:31+00:00

About the Author:

Wim Hupperetz (1966) is directeur van het Allard Pierson (een samengaan van het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam) en Bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, in het bijzonder de studie der voorwerpen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is adviseur van de Raad voor Cultuur en voorzitter van de commissie Musea. Al meer dan 15 jaar is hij actief in EU projecten gerelateerd aan digitaal erfgoed en de toepassing in musea. In 2014 initieerde hij ArcheoHotspots, in 2015 het Digital Museum Lab en in 2016 MuseumCamp. Momenteel richt hij zich op de vernieuwing van het Allard Pierson.

Leave A Comment