Willem Donker overleden

Op 8 oktober overleed uitgever Willem Donker, directeur en uitgever van uitgeverij Ad. Donker. Ad was zijn vader, Willem nam de zaak over in 1980. Donker was er trots op dat hij als een van de weinige kleine uitgevers zelfstandig had weten te blijven. ‘Er bestaan niet veel onafhankelijke, kleinschalige en zelfstandige uitgeverijen meer, die daar prat op kunnen gaan. We zijn onafhankelijke, zelfstandige uitgevers en geloven in het opbouwen van een breed, overzichtelijk fonds van goede boeken. Ieder jaar geven wij zo’n 25 nieuwe titels en herdrukken uit. Wij zijn beslist geen uitgevers van de korte baan. Onze fondslijst bestaat uit zo’n 100 titels.’ (Website uitgeverij) Onder Willems bewind bleef de uitgeverij zich, net als daarvoor, kenmerken door zowel algemene boeken (van literatuur tot kookboeken) als door gespecialiseerde studieboeken, met een lichte nadruk op boeken over Rotterdamse onderwerpen. In het oog springend is de complete brievenuitgave van Erasmus, die Donker naar verluidt als zijn opus magnum beschouwde. Deze prachtige reeks stond op de rand van voltooiing: het laatste deel is af, maar nog niet verschenen. Ongetwijfeld zullen de naast betrokkenen er voor zorgen dat dit boek ook daadwerkelijk verschijnt.

In februari van dit jaar bezocht ik als derde conservator boekhistorische collecties op rij  Willem Donker om zijn archief te gaan bekijken, Het was alsof ik een oude bekende ontmoette. De toon was direct gemoedelijk en we concludeerden samen dat drie maal nu maar eens scheepsrecht moest zijn. Door allerlei omstandigheden was die laatste stap nog niet gezet. Omdat het archief netjes geordend per uitgavedossier, op alfabetische volgorde en chronologisch ontsloten was, kon de overgang naar onze bibliotheek snel beklonken worden. En zo is de bibliotheek voor het boekenvak een mooi archief van een interessante, tachtigjarige uitgeverij rijker. Toekomstige historici zullen er wel weg mee weten en het werk van Willem en zijn vader op waarde weten te schatten.

Op het Boekenbal zal er het vanaf volgend jaar anders uitzien. Willem Donker was er trots op nooit een Boekenbal gemist te hebben sinds zijn aantreden als uitgever. Zijn boomlange gestalte en flamboyante kledingstijl sprongen direct in het oog. Zo ontmoette ik hem daar enkele weken voordat ik zijn uitgeverij bezocht en spraken we elkaar kort, waarna hij zich weer in het feestgewoel stortte. Hopelijk treft hij in het hiernamaals een boekenbal aan waar hij voor eeuwig kan voort dansen.

2019-03-18T09:46:27+00:00

About the Author:

Jos van Waterschoot is boekhistoricus en werkzaam als conservator Boekhistorische Collecties en Stripcollecties bij de Bijzondere Collecties. Hij is recensent van het stripinformatietijdschrift StripNieuws en voor stripblad Eppo. Hij publiceert over strips en boekgeschiedenis, en leest een strip per dag.