Workshops Gastronomie

Hoe moet je een recept uit een historisch kookboek interpreteren? Waarom waren zoete wijnen in het verleden zo populair en hoe werd voedsel in het verleden bewaard?  Deze vragen komen aan de orde in drie workshops tijdens de Summer school History of the Book 2016.

Recept uit: De Verstandige Kock (Amsterdam, 1667)

Recept uit: De Verstandige Kock (Amsterdam, 1667)

In de workshop ‘ Van boek naar bord’ op dinsdag 30 augustus krijgen recepten uit historisch kookboeken een prominente plaats. Neerlandica Christianne Muusers start met een inleiding over het interpreteren en publiceren van historische recepten aan de hand van voorbeelden. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag met het bewerken van historische recepten. Tot slot krijgen zij een gerecht voorgeschoteld dat is bereid volgens verschillende interpretaties van hetzelfde recept. Wijnhistorica Mariëlla Beukers neemt op woensdag 31 augustus in de workshop ‘Historische zoete wijnen’ haar cursisten mee in een rondreis door een aantal eeuwen wijngeschiedenis. Vervolgens gaat zij met hen aan de hand van diverse historische teksten op zoek naar zoete wijnen en hun waardering en naar uitspraken over smaak en smaakverandering. En er wordt geproefd!

Haverkorn, S.W. Zelf inmaken. 7e dr. (Amsterdam, ca. 1948)

Omslag 7e dr. (Amsterdam, ca. 1948)

Op donderdag 1 september is de workshop ‘Conserveren door de eeuwen heen’ o.l.v. Carolina Verhoeven. Fermenteren, inmaken, pekelen, konfijten zijn eeuwenoude technieken om voedsel te bewaren en in sommige gevallen meer smaak te geven. Deze technieken zijn van generatie op generatie doorgegeven en in handschriften en gedrukte boeken vastgelegd. Carolina Verhoeven heeft vele jaren onderzoek gedaan naar deze technieken en geeft haar kennis o.a. door via het Culinair Erfgoed Centrum.

Tijdens de workshops is er een selectie van boeken over het betreffende onderwerp uit de collectie Geschiedenis van de Voeding te zien.

Datum: 30 augustus t/m 1 september 2016
Tijd: 13.30 – 16.30 uur.
Plaats: Nina van Leerzaal, Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129.
Kosten: € 50,00 per workshop.

Info en aanmelding: via deze link

 

 

2019-02-04T08:10:20+00:00

About the Author:

Joke Mammen beheert de collectie Geschiedenis van de Voeding en is aanspreekpunt voor de pedagogische collecties. Ze is medeorganisator van het jaarlijkse Amsterdam Symposium on the History of Food en secretaris van de Joop Witteveenprijs. Joke studeerde geschiedenis in Utrecht. Het Amsterdam Symposium on the History of Food heeft een eigen blog: http://bijzonderecollectiesuva.nl/foodhistory/